Aktiviteter

Aktiviteter

Våren 2020

 

13 februari - Besök på Stadsmuseet kl 16.00

Vi har bokat en tur genom stadens och stockholmans historia från år 1527 till idag på Stadsmuseet den 13 februari kl 16.00. Stadsmuseet ligger vid Slussens t-bane-station, norra utgången mot Södermalm, adress Ryss-gården. Vi kommer att möta allt från ryska handelsmän, krogmadammer och häxanklagade kvinnor till fabriks-arbetare, nattsuddare och bilburen ungdom.


Besöket tar ca 1 tim och innebär en hel del förflyttningar i trappor. Kostnad 100 kr/pers som betalas in på vårt plusgirokonto 364881-3 i samband med anmälan. Vi kan vara max 20 personer.


Anmäl dig till Lisbeth Siewertz på tel: 070-407 81 33 eller siewertz@hotmail.com senast den 8 februari.


19 februari - Persisk afton,
besök hos AK's inredning

En del av er har varit med tidigare och kan säkert vittna om en riktigt trevlig kväll med persisk buffé, vin, kaffe och kaka, visning och försäljning av persiska mattor. Ibland även lottdragning där man kan vinna mattor.


Kina Jacobsson är en av de främsta specialisterna i Sverige på persiska mattor. Under sina aftnar håller hon föredrag om persiska mattor och den persiska kulturen. Syftet med kvällen är att lära oss om olika persiska mattors ursprung, hur de framställs och om människorna bakom dessa konstverk. Kina kommer att berätta om vad man ska tänka på vid ett mattinköp.


Det kommer att finns möjlighet att använda sig av sin nyfunna lärdom då man kan köpa mattor denna kväll till mycket förmånliga priser. Garantier och bytesrätt ges i 6 månader. TIPS: Då många gärna vill köpa mattor under kvällens gång rekommenderar vi att ta mått.


Vi har bokat in ett återbesök den 19 februari för att fler ska få uppleva den här kulturaftonen. Även ni som varit med tidigare är så klart välkomna! Vi kan vara max 30 pers så det är först till kvarn som gäller. Vi ses utanför affären kl 17.30 på Hornsgatan 94. Betalning sker kontant direkt till AK inredning. OBS, ej swish, enbart kontant. Det kostar 200 kr/pers och för det får man utöver föreläsningen en persisk buffé med vin, kaffe och kaka.


Anmälan till Monica Mattson senaste den 12 februari på monica.mattson@comhem.se eller tel: 070-403 91 31. 22 februari, kl 13.30 - Årsmöte

Årsmötet blir en halvtimme före vernissagen och vi hoppas att vi blir många som har möjlighet att komma då. Välkomna!


Kallelse har bifogats med utskicket i januari. Om det är något ärende som ni önskar få behandlat behöver styrelseordförande ha det skriftligt senast den 15 februari via email sigridlofgren67@gmail.com eller christina.carinder@gmail.com.


10 mars - Visning av konsten

på Nya Karolinska

Vi får ett studiebesök på Karolinska sjukhuset för att titta på konsten där. Samling sker i receptionen i huvudentrén 17.45 på adress Eugeniavägen 3. Besöket beräknas ta ca 1 tim.


Nya Karolinska Solna-projektet är den hittills största satsningen på konst i offentlig miljö i Sverige. Totalt har 118 miljoner kronor avsatts för konst i enlighet med den s k procentregeln. Region Stockholms kulturförvaltning driver arbetet med den konstnärliga gestaltningen. En grundläggande intention med konsten är att »konsten ska få vara just konst« och »att den tillför en humanistisk, estetisk och poetisk dimension som möter vårt behov av kultur«


Över 50 konstnärer har involverats för att gestalta olika miljöer. Vid sidan av de platsspecifika gestaltningarna har nya konstverk köpts in. Dessutom har äldre konstverk tagits tillvara från sjukhusets tidigare byggnader.


Anmälan till Monica Mattson senaste den 3 mars på monica.mattson@comhem.se eller tel: 070-403 91 31. Betalning till vårt plusgirokonto 364881-3 i samband med anmälan. Vi kan vara max 20 personer.

Kina Jacobsson, en av Sveriges främsta specialister på persiska mattor. 

Besökarna möts av en stor väggmålning, "Stenbrottet" av konstnären Andreas Eriksson. Den 11 meter höga och 6,5 meter breda målningen är en naturlig blickpunkt i entréhallen och ett sorts signaturverk för hela sjukhuset. Foto:KS

Tips på egna aktiviteter

 

24 okt – 1 mars 2020 - Nordic Life, Fotografiska

I förmodligen det största fotoprojektet som genomförts i Norden har tusentals fotografer skildrar den nordiska vardagen. Läs mer på www.fotografiska.com

 

4-16 april 2020 - Vällingby Vårsalong

En utställning för er med någon anknytning till Västerort. Alla är välkomna att söka, såväl amatör som etablertad konstnär. Du kan söka med 1-3 verk i valfri teknik. Ansökan sker via mail till salong@vallingbyfh.se senast den 23 februari 2020. Ansökan ska innehålla kontaktuppgifter, fotografi på det/de verk du söker med, samt information om mått, titel, pris och teknik. Kostnad för ansökan är 200 kr per person. Denna kostnad betalas ej tillbaka och innebär inte att du har en given plats. I samband med att du ansöker swishar du anmälningsavgiften till Vällingby Folkets Hus swishnr: 1230094755. Det är viktigt att du skriver "Vårsalong" samt ditt namn i meddelandefältet. Vällingby Folkets Hus förbehåller sig rätten att välja mellan de verk som anmäls. Vid eventuell försäljning av konstverk tar de ingen provision. Vid frågor kan du höra av dig till salong@vallingbyfh.se


13 okt - 19 apr 2020 - Se på mattorna – det är jag, i Rikssalen på Kungl Slottet

I år är det hundra år sedan Märta Måås-Fjetterströms verksamhet startade och Kungen har tagit initiativ till en utställning, om och med hennes verk. För första gången visas nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna. Tillsammans med externa inlån presenteras i utställningen ett sextiotal verk som speglar hennes produktion fram till hennes död 1941.


Utställningen visas 13 oktober – 19 april 2020 i Rikssalen på Kungliga slottet.


Utställningen är inkluderad i ordinarie slottsbiljett. Kungliga slottet är öppet dagligen, även måndagar.

 

8 mars - 27 september - Artipelag

Utställningen Signature Women lyfter fram några av de mest framträdande kvinnliga konstnärerna på den svenska konstscenen från förra sekelskiftet och fram till idag. Urvalet i utställningen inkluderar verk av ca 50 konstnärer och presenterar både kända och tidigare marginaliserade namn i konsthistorien. Utställningen omfattar allt från måleri, skulptur, textil och teckning till grafik, fotografi och film.


Spånga Konstförening, c/o Agneta Ryger, Trastbacken 10, 163 54 Spånga, info@spangakonst.se. postgirokonto 364881-3