Aktiviteter

Aktiviteter

Våren 2020

 

P g a Corona-virusets spridning har vi ställt in de planerade aktiviteterna efter den senaste, besöket på Nya KS. Vi återkommer med nya aktiviteter så snart som möjligt.


++++++++++++++++++++++++


13 februari - Besök på Stadsmuseet kl 16.00

Vi har bokat en tur genom stadens och stockholmans historia från år 1527 till idag på Stadsmuseet den 13 februari kl 16.00. Stadsmuseet ligger vid Slussens t-bane-station, norra utgången mot Södermalm, adress Ryss-gården. Vi kommer att möta allt från ryska handelsmän, krogmadammer och häxanklagade kvinnor till fabriks-arbetare, nattsuddare och bilburen ungdom.


Besöket tar ca 1 tim och innebär en hel del förflyttningar i trappor. Kostnad 100 kr/pers som betalas in på vårt plusgirokonto 364881-3 i samband med anmälan. Vi kan vara max 20 personer.


Anmäl dig till Lisbeth Siewertz på tel: 070-407 81 33 eller siewertz@hotmail.com senast den 8 februari.


19 februari - Persisk afton,
besök hos AK's inredning

En del av er har varit med tidigare och kan säkert vittna om en riktigt trevlig kväll med persisk buffé, vin, kaffe och kaka, visning och försäljning av persiska mattor. Ibland även lottdragning där man kan vinna mattor.


Kina Jacobsson är en av de främsta specialisterna i Sverige på persiska mattor. Under sina aftnar håller hon föredrag om persiska mattor och den persiska kulturen. Syftet med kvällen är att lära oss om olika persiska mattors ursprung, hur de framställs och om människorna bakom dessa konstverk. Kina kommer att berätta om vad man ska tänka på vid ett mattinköp.


Det kommer att finns möjlighet att använda sig av sin nyfunna lärdom då man kan köpa mattor denna kväll till mycket förmånliga priser. Garantier och bytesrätt ges i 6 månader. TIPS: Då många gärna vill köpa mattor under kvällens gång rekommenderar vi att ta mått.


Vi har bokat in ett återbesök den 19 februari för att fler ska få uppleva den här kulturaftonen. Även ni som varit med tidigare är så klart välkomna! Vi kan vara max 30 pers så det är först till kvarn som gäller. Vi ses utanför affären kl 17.30 på Hornsgatan 94. Betalning sker kontant direkt till AK inredning. OBS, ej swish, enbart kontant. Det kostar 200 kr/pers och för det får man utöver föreläsningen en persisk buffé med vin, kaffe och kaka.


Anmälan till Monica Mattson senaste den 12 februari på monica.mattson@comhem.se eller tel: 070-403 91 31. 22 februari, kl 13.30 - Årsmöte

Årsmötet blir en halvtimme före vernissagen och vi hoppas att vi blir många som har möjlighet att komma då. Välkomna!


Kallelse har bifogats med utskicket i januari. Om det är något ärende som ni önskar få behandlat behöver styrelseordförande ha det skriftligt senast den 15 februari via email sigridlofgren67@gmail.com eller christina.carinder@gmail.com.


10 mars - Visning av konsten

på Nya Karolinska

Vi får ett studiebesök på Karolinska sjukhuset för att titta på konsten där. Samling sker i receptionen i huvudentrén 17.45 på adress Eugeniavägen 3. Besöket beräknas ta ca 1 tim.


Nya Karolinska Solna-projektet är den hittills största satsningen på konst i offentlig miljö i Sverige. Totalt har 118 miljoner kronor avsatts för konst i enlighet med den s k procentregeln. Region Stockholms kulturförvaltning driver arbetet med den konstnärliga gestaltningen. En grundläggande intention med konsten är att »konsten ska få vara just konst« och »att den tillför en humanistisk, estetisk och poetisk dimension som möter vårt behov av kultur«


Över 50 konstnärer har involverats för att gestalta olika miljöer. Vid sidan av de platsspecifika gestaltningarna har nya konstverk köpts in. Dessutom har äldre konstverk tagits tillvara från sjukhusets tidigare byggnader.


Anmälan till Monica Mattson senaste den 3 mars på monica.mattson@comhem.se eller tel: 070-403 91 31. Betalning till vårt plusgirokonto 364881-3 i samband med anmälan. Vi kan vara max 20 personer.

Kina Jacobsson, en av Sveriges främsta specialister på persiska mattor. 

Besökarna möts av en stor väggmålning, "Stenbrottet" av konstnären Andreas Eriksson. Den 11 meter höga och 6,5 meter breda målningen är en naturlig blickpunkt i entréhallen och ett sorts signaturverk för hela sjukhuset. Foto:KS

Tips på egna aktiviteter

 


OBS Vällingby Vårsalong är Flyttad till den 23 maj!

En utställning för er med någon anknytning till Västerort. 


13 okt - 19 apr 2020 - Se på mattorna – det är jag, i

Kungliga Slottet har beslutat stänga den publika verksamheten tillfälligt. 

Utställningen "Se på mattorna – det är jag" förlängs fram till hösten, med förhoppningen att man senare i år kan öppna igen för besök. Följ länken för info om när de öppnar igen

https://www.kungligaslotten.se/artiklar-och-film/nyheter/2020-03-12-de-kungliga-slotten-stanger-tillfalligt.html

.

I år är det hundra år sedan Märta Måås-Fjetterströms verksamhet startade och Kungen har tagit initiativ till en utställning, om och med hennes verk. För första gången visas nu mattorna som finns i de kungliga samlingarna. Tillsammans med externa inlån presenteras i utställningen ett sextiotal verk som speglar hennes produktion fram till hennes död 1941.


Utställningen är inkluderad i ordinarie slottsbiljett. 

 

Artipelag

Fr.o.m. söndagen den 29 mars är Artipelag stängt tillsvidare i väntan på mer information kring hur beslutet om samlingar på max 50 personer påverkar Artipelags verksamhet.


Spånga Konstförening, c/o Agneta Ryger, Trastbacken 10, 163 54 Spånga, info@spangakonst.se. postgirokonto 364881-3