Aktiviteter

Spånga Konstförening


Aktiviteter

Hösten 2019

 

22 september - Besök Skånelaholms slott 

Vi har bokat ett besök på Skånelaholms slott i Upplands Väsby för att titta på möbler, konst, böcker och ett stort antal allmogeföremål som samlades av slottets sista privata ägare familjen Rettig under 1742-1918. Slottet donerades 1962 till Kungl Vitterhets-akademien för att ”bevaras i orubbat skick såsom kulturminnesmärke”.


Slottet visas för allmänheten under maj till september och man får en guidad visning, ca 1 timme, för entréavgiften 60 kr.

 

Vi åker dit tillsammans i bil för att ansluta till en allmän guidad visning kl 12.00, söndagen den 22 september. Samling vid Spånga församlingshus kl 11.00. Det tar ca 40 min att åka dit.

 

Anmäl dig senast den 15 september genom att betala in 60 kr på vårt plusgiro 364881-3 och skicka ett mail till christina.carinder@gmail.com . Ange då om du tar dig dit med egen bil eller om du önskar få plats i någon av styrelseledamöternas bilar.22 oktober - Guidad visning av porträttsamling i Bonnierska villan Nedre Manilla på Djurgården

På Djurgården i den Bonnierska villan Nedre Manilla, finns en unik porträttsamling av författare förlagda på Albert Bonniers förlag. Samlingen är en fascinerande spegling av 1900-talets svenska kulturliv och är endast öppen för privata visningar.

 

Vi har bokat en visning av samlingen, som nu består av över 300 verk, den 22 oktober kl 17.30. Kostnad 130 kr/person. Vi behöver bli 20 personer och maxantalet är 40. Vi samlas utanför kl 17.15.

 

Anmäl dig senast den 15 oktober till Barbro Juhl Gestner på tel: 070-573 95 73 eller email på barbro.juhl.gestner@telia.com. Sätt samtidigt in 130 kr på konstföreningens plusgirokonto 36 48 81-3.

 

Du tar dig dit via buss 69 (mot Blockhusudden) till hållplats Manilla. Resan tar ca 20 min från Sergels Torg. Om du åker bil så måste du parkera på parkeringsplatsen vid Manillavägen invid busshållplats Edelstams väg (25 kr/tim). Man kan inte parkera vid fastigheten. Vi får inte fotografera inom fastigheten tyvärr.

Skånelaholms slott

I Villan Nedre Manilla på Djurgården visar Bonnier-familjen en unik porträtt-samling av författare, bl a August Strindberg som vi ser på bilden här bredvid.

Tips till konstnärer i Spånga

 

På initiativ från en av konstnärerna i Spånga, Eva Freya Cristiansson, så har det startats en facebook-grupp som vill samla alla konstnärer i Spånga. Gruppen heter ”Vi konstnärer i Spånga” och tanken är att det ska ordnas en konstrunda i Spånga. Hon vill nå konstnärer som jobbar i vilket media som helst och som vill visa upp det för andra. Hon vill kunna diskutera konst och du som konstnär är välkommen att lägga upp evenemang och dela sidor som handlar om konst.


Spånga Konstförening, c/o Agneta Ryger, Trastbacken 10, 163 54 Spånga, info@spangakonst.se. postgirokonto 364881-3